Dlaczego oliwki są tak zdrowe?

Okrągłe, wabiące zapachem, pyszne kąski… Czasami wydają się być zbyt smaczne, by były prawdziwe! Stanowią wyśmienitą przekąskę, z wielu powodów. Są obdarzone: zapachem, aromatem, a do tego idealnie nadają się do spożycia w każdym miejscu i o każdej porze. Ponadto płyną z nich korzyści dla naszego organizmu.
Oliwki – są bogate w minerały, takie jak: fosfor, potas, magnez, żelazo i jod, a także są doskonałym źródłem wapnia (idealne dla tych, którzy nie przepadają za produktami mlecznymi). Są również pełne witamin, przeciwutleniaczy i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpłyną na twoje serce. Są także jedynym źródłem oliwy z oliwek, podstawą diety śródziemnomorskiej i prawdziwym eliksirem długowieczności.
Najlepiej spożywać garść dziennie, aby obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zapewnić organizmowi pełną porcję składników odżywczych.

