DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA ZMNIEJSZA RYZYKO CUKRZYCY

Dieta śródziemnomorska sprawia, że u tych, którzy ją stosują ryzyko zachorowania zmniejsza się o 18 do 40%. To jedna z najważniejszych konkluzji po analizie danych, które uzyskano w ramach badań Predimed.
Predimed to zakrojone na największą skalę badania dotyczące stosowania diety śródziemnomorskiej i jej wpływu na zdrowie. Uczestniczyło w nich niemal 7.500 tysiąca osób w przedziale wiekowym 55- 80. U wszystkich osób badanych rozpoznano cukrzycę lub predyspozycje do zapadania na choroby wieńcowe. Za pomocą próby losowej proszono uczestników o stosowanie jednej z trzech diet: diety śródziemnomorskiej wspomaganej oliwą z oliwek; diety śródziemnomorskiej wspomaganej różnymi rodzajami orzechów; lub innej diety niskokalorycznej.
Po dziewięciu latach badań okazało się, że u osób, które stosowały dietę śródziemnomorską wspomaganą oliwą z oliwek lub orzechami ryzyko zachorowania na cukrzycę było odpowiednio o 40% i 18% mniejsze niż i badanych, którzy stosowali inną dietę.
Co więcej, badani, którzy stosowali dietę śródziemnomorską mogli cieszyć się dłuższym okresem czasu, w trakcie którego nie byli zmuszeni sięgać po lekarstwa. Ponadto w przeciwieństwie do osób stosujących inną dietę niskokaloryczną, większa część z nich doświadczyła zaniku objawów chorobowych.
Po upływie sześciu lat wszystkie osoby stosujące inną dietę musiały sięgnąć po lekarstwa na cukrzycę. Natomiast Ci, który stosowali dietę śródziemnomorską przed upływem ośmiu od rozpoczęcia badań nie musieli sięgać po lekarstwa.
Powodem takiej sytuacji jest fakt, że dieta śródziemnomorska jest bogata w zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek, orzechy, ryby…), które sprzyjają utracie zbędnych kilogramów i mają dobry wpływ na układ krążenia, i przyczynia się do tego, że z naszego menu znikają potrawy, które mogą mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.
W przyszłości powinniśmy zrewidować nasze podejście do zaleceń żywieniowych
Tak twierdzi Jordi Salas Salvado jeden z czołowych ekspertów, podkreślając, że stosowanie odpowiednich wzorców żywieniowych – takich jak dieta śródziemnomorska może – samo w sobie – zapobiegać cukrzycy. Teoria ta, rozwinięta w oparciu o badania Premimed może w rezultacie po raz pierwszy zmienić międzynarodowe zalecenia dotyczące zapobiegania i leczenia cukrzycy i wprowadzić do nich stosowanie odpowiedniej diety.
Rosnący problem globalny
Cukrzyca dotyczy mieszkańców całego świata. Zgodnie z danymi Międzynarodowej Organizacji Zdrowie, w ciągu ostatnich trzydziestu lat liczba osób, u których rozpoznano cukrzycę podwoiła się. Na świecie zdiagnozowano 180 milionów cukrzyków. W roku 2030 przewiduje się podwojenie tej liczby, a w przeciągu 10 lat szacuje się, że ilość zachorowań wzrośnie o 50%.
Badania nad cukrzycą przeprowadzili naukowcy z Zespołu ds. Zdrowego Odżywiana ze szpitala Sant Joan Hospital, w Instytucie Badań nad Zdrowiem Uniwerstytetu Roviira i Virgili i w wielu innych instytutach badawczych, łącznie z Institut Catala de La Salut pod przewodnictwem Josepa Basora.

