DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA MOŻE ZAPOBIEGAĆ CHOROBE ALZHEIMERA

21 września, w ponad 60 krajach na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Choroby Alzheimera. Niemniej jednak jest to choroba, o której powinniśmy myśleć każdego dnia.
Istnieje czynnik genetyczny decydujący o rozwoju choroby Alzheimera. Starzenie się jest także jedną z głównych przyczyn, w związku z tym zwiększona częstotliwość występowania tej choroby ma miejsce w populacjach o znacznej długości życia.
Prowadzone badania pokazują, że wysoki poziom cholesterolu może powodować nieznaczne pogorszenie funkcji poznawczych, a to zaburzenie jest uważane za preludium do demencji starczej i Alzheimera. Niewielkie zaburzenia poznawcze u ludzi powyżej 50 roku życia mają wpływ na pamięć, język, uwagę oraz nastrój. Wielu badań pokazuję, że czynniki powodujące choroby sercowo-naczyniowego (tytoń, alkohol, cholesterol lub cukier) mogą również wpływać na zaburzenia w funkcjonowaniu mózgu.
Również otyłość według badań jest skorelowana z ryzykiem rozwoju demencji. Otyłość jest mierzona przez wskaźnik masy ciała (waga w kilogramach podzielona przez wzrost w metrach kwadratowych).Optymalny wskaźnik BMI wynosi od 18,5 do 25.
Według wielu badań Dieta śródziemnomorska może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Charakteryzuję się ona spożyciem dużej ilości owoców, warzyw, orzechów, oliwy z oliwek i ryb oraz niewielkiej ilości mięsa i produktów mlecznych. Należy podkreślić, że dieta odgrywa ważną rolę w zmniejszeniu ryzyka zachorowania, ale nie wiadomo jeszcze, które substancje i produkty spożywcze mają największe znaczenie. Prawdopodobnie nie jest to jeden składnik odżywczy działający, jako czynnik zapobiegawczy, ale zestawienie kilku rodzajów czynników oraz różnych diet. Chodź nie raz podkreślaliśmy znaczenie kwasów tłuszczowych z ryb, witaminy E i B oraz przeciwutleniaczy.

