Czekolada i oliwa z oliwek, dlaczego nie?

Dawno, dawno temu mało kto mógł sobie wyobrazić, że wysoko cenione, sproszkowane nasionka o migdałowych kształtach, których nawet używano jako waluty, pewnego dnia staną się najbardziej popularną i rozpowszechnioną przyjemnością na świecie.
Naprawdę trudno spotkać kogoś komu nie leciałaby ślinka na widok przepysznego ciasta czekoladowego. No bo któż mógłby się oprzeć pokusie oderwania kawałka czekolady i delektowania się nim gdy rozpływa się powoli w ustach cudownym smakiem. Te smakowite wspaniałości potracią zamienić owoce w słodycze. W inne cuda do jedzenia, zamieniają się, gdy do czekolady dodamy oliwy z oliwek.
To oczywiście nie jest niespodzianką dla nikogo, kto ma w zwyczaju uraczyć się od czasu do czasu kromką chleba maczaną w oliwie z oliwek, posmarowaną czekoladą i delikatnie posoloną. Ta coraz bardziej popularna wśród dzieciaków przekąska robi już światową karierę. Jest popularna wśród najbardziej wyrafinowanych smakoszy takich jak słynny szef kuchni Oriol Balaguer. Przybiera ona na przykład formę najwykwintniejszych czekoladowych delicji z truflami.
W związku z tym radzimy Wam, abyście się upewnili, że macie przy sobie tabliczkę czekolady, kiedy przyjdzie do następnego spotkania związaniego z testowaniem oliwy z oliwek ze znajomymi. Im ciemniejsza czkolada, tym lepiej. Gorzka czekolada potrafi w połączeniu z oliwą z oliwą tworzyć cuda… Jeśli zatem nie boicie się dokonywać w kuchni wciąż nowych odkryć, mamy dla Was pomysł na śmiały, wyśmienity smakołyk i jedną prostą radę, która pozwoli Wam w łatwy i prosty sposób zaimprowizować imponujący deser.
Mus czekoladowy z oliwą z oliwek
Potrzebujesz 75 ml mleka, 75 ml bitej śmietany, pół laski wanilii, dwa żółtka, 30 gram cukru, 120 gram czekolady, skórkę pomarańczową, oliwę z oliwek extra-virgin oraz płatki z soli morskiej. Mleko ze śmietaną, cukrem i wanilią należy podgrzać w garnku. Kiedy zacznie wrzeć trzeba je zdjąć z palnika i dorzucić żółtka przez cały czas mieszając, Następnie należy dodać czekoladę i wciąż mieszać aż do chwili, gdy się rozpuści. Tak przygotowaną miksturę przy pomocy miksera należy przekształcić w mus, przelać do naczynek i odstawić do lodówki.
Lody czekoladowe z melonem i oliwą z oliwek
Jeśli chcesz, aby trzymane przez Ciebie na dolnej półce lody zmieniły się w coś absolutnie wyjątkowego podążaj za następującymui trzema wskazówkami: Umieść kulkę lodów w samym środku miseczki, obłóż ją kostkami pokrojonego melona i posyp odrobiną mielonego pieprzu. Następnie skrop oliwą z oliwek extra-virgin. Ta zaczhwycająca kombinacja słodkiego, świeżego i ostrego smaku to naprawdę wspaniały smakołyk.

