CAŁA PRAWDA NA TEMAT MAKARONÓW: OD NICH SIĘ NIE TYJE

ODŻYWCZE I ZDOWOTNE ZALETY MAKARONÓW.
Ile razy zdarzyło Wam się, gdy zdecydowaliście się przejść na dietę, w pierwszym rzędzie zrezygnować z jedzenia makaronu. Gruby błąd! Rozpowszechniona opinia, że makaron przyprawia nas o zbędne kilogramy jest całkowicie błędna, I wynika z nieznajomości podstawowych zasad dotyczących zdrowego odżywiania, w tym właściwości i wartości odżywczych makaronu. Okazuje się, że zdrowa dieta nie tylko może, ale wręcz musi uwzględniać w jadłospisie makaron!
Jedzenie makaronów nie przysparza nam zbędnych kilogramów z tego prostego powodu, że makaron to nie tłuszcz. Spożycie 100 gram pszenicznego makaronu na przykład oznacza, że nasz organizmu zasililiśmy 350 kaloriami, głównie w postaci węglowodorów, co stanowi niemal 15% dziennego zapotrzebowania. Wniosek jest prosty. Jeśli decydujemy się na dietę o niskiej zawartości tłuszczu, makaron jest dobrym wyborem.
W makaronie znajdują się także minerały, woda i niewielka ilość tłuszczu. Jeśli chodzi o minerały to chodzi o absolutnie najważniejsze, jeśli chodzi o utrzymanie zrównoważonej diety: wapń, potas, sód, żelazo magnez i fosfor. Makaron jest także cennym źródłem witamin.
Dzięki wysokiej zawartości gluten makaron jest podstawą bardzo sycących posiłków, stanowiąc doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy są na diecie. Spożywanie makaronu jest zdecydowanie zalecane wszystkim, którzy mają problem z utrzymaniem odpowiedniej wagi. Jest tak dlatego, ponieważ makaron zawiera dużą ilość celulozy, która doskonale wpływa na procesy trawienne.
Aby rozprawić się ze szkodliwymi mitami dotyczącymi makaronu dokonajmy krótkiego porównania: 100 gramów makaronu z dodatkiem oliwy z oliwek Extra Virgin, pomidorów i niewielkiej ilości parmezanu to 500 kalorii; podczas gdy 100 gram jajecznicy na szynce lub bekonie z frytkami to 1000 kalorii!
Do równie pouczających wniosków dojdziemy (jeśli oczywiście nie jesteśmy na diecie), gdy dokonamy porównania na przykład z porcją ciasta lub innymi słodyczami… nawet napoje z cukrem przegrywają w tych zawodach z makaronem, ponieważ nie tylko dostarczają organizmowi pustych kalorii, to jeszcze zawierają tylko trzecią część wartości odżywczych w porównaniu do makaronu.
Tak długo jak mamy na myśli kontrolę wagi lub zrzucenie zbędnych kilogramów podstawą są proporcje, na równi z ilością spożywanego pożywienia. W tym kryje się istota odpowiedniej diety, a makaron z odpowiednimi dodatkami może nam pomóc ją opracować.

