5 przepisów na dania bezglutenowe

Cierpisz na chorobę trzewną? A może ktoś z twoich znajomych odkrył, że ma obniżoną tolerancję na pszenicę? Ten rodzaj schorzenia może być naprawdę sporym problemem, zwłaszcza dla osób, które często odżywiają się poza domem.
Osoby cierpiące na tę chorobę swoją dietę powinny opierać na produktach naturalnych (rośliny strączkowe, mięso, ryby, jajka, owoce i warzywa) i zbożach bezglutenowych, takich jak ryż i kukurydza. Powinny także unikać żywności przetworzonej i pakowanej, ponieważ w ich przypadku trudniej mieć pewność, że nie zawiera ona glutenu. Na szczęście teraz jest dużo łatwiej znaleźć dużą ilość bezglutenowych produktów. Coraz więcej barów i restauracji oferuje też potrawy bezglutenowe.
To ważne. Ale można także przyrządzać takie dania u siebie w domu. To łatwiejsze niż moglibyście przypuszczać! Dziś mamy dla Was pięć rewelacyjnych przepisów na dania nie zawierające glutenu. Z wielką przyjemnością mogą je spożywać zarówno osoby nie mogące jeść glutenu, jak i wszyscy inni. Smacznego!
1. Cykorie z gruszkami
Składniki – 2 porcje
* 3 gruszki
* Sok z cytryny
* 4 cykorie
* 100 gram sera Roquefort
* Orzechy włoskie
* Oliwa z oliwek
* Sól
Sposób przygotowania:
Obierz gruszki i pokrój je na kawałki. Skrop je sokiem z cytryny. Udekoruj talerz liśćmi cykorii. Przypraw i dodaj kawałki gruszki i pokrojony ser roquefort. Dodaj oliwę z oliwek i pokrop wszystko odrobiną soku z cytryny. Posól do smaku.
2. Wołowina w sosie winegret
Składniki – 4 porcje
* 600 gram wołowiny ( bardzo cienkie plasterki)
* ½ szklanki standardowego, jabłkowego lub cedrowego sosu winegret
* 4 ząbki czosnku
* Sól
* ½ wody
Sposób przygotowania:
Podsmaż plasterki wołowiny na w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Zmiażdż czosnek w moździeżu lub za pomocą tłuczka i dodaj odrobinę soli, sos winegret i pół szklanki wody. Zmieszaj wszystko i wrzuć na patelnię. Smaż danie na średnim ogniu. Po kilku minutach nabierze idealnego smaku. Możesz podawać!
Piersi kurczaka po chińsku
Składniki:
* Pokrojone w kostki piersi kurczaka
* Cukinia i bakłażan
* Pieprz, sól
* 1 pomidor
* 1 czerwona papryka
* 1 cebula
* 1 marchewka
* Grzyby (opcjonalnie)
* Ryż
* Oliwa z oliwek lub sos sojowy
Sposób przygotowania:
Ugotuj szklankę ryżu. Odstaw. Do innego garnka (woka) wlej odrobinę oliwy, a następnie wrzuć pokrojone cebulę, marchewkę, czerwoną paprykę, cukinię i bakłażana. Smaż na małym ogniu. Pokrój w kostkę połowę piersi kurczaka i dodaj do potrawy. Następnie przypraw solą i pieprzem. Następnie wrzuć pokrojone grzyby i obrane pomidory w kostkach. Kiedy wszystko usmażysz dodaj ryż i skrop wszystko sosem sojowym. Gotowe!
Grillowane warzywa
Składniki – 4 porcje
* 8 bakłażanów
* 8 pomidorów
* 8 cykorii
* 8 dymek
* Pietruszka
* Oliwa z oliwek
* Sól
* Pieprz
Sposób przygotowania:
Przekrój bakłażany, pomidory i cykorie na pól. Umieść w rondelku z zimną wodą i dodaj soli. Posiekaj pietruszkę i utrzyj ją w innym garnku z 8 łyżkami oliwy z oliwek. Odcedź warzywa i zrób nacięcia w różnych miejscach – od środka i na zewnątrz. Następnie grilluj i przypraw do smaku. Przełóż na talerze i polej sosem.
Świeże krewetki
Składniki – 2 porcje
* 150 gram obranych krewetek
* 10 ząbków czosnku
* 1 papryczka chilli
* 8 łyżek stolowych oliwy z oliwek
* Sól
Sposób przygotowania:
Podgrzej oliwę z oliwek w rondelku lub na patelni. Dodaj posiekaną papryczkę chilli. Obierz czosnek i pokrój go na małe kawałeczki. Wrzuć na patelnię. Kiedy czosnek zacznie zmieniać kolor wrzuć krewetki i dodaj odrobinę soli. Podsmażaj krewetki aż do chwili, gdy zaczną zmieniać kolor (co najmniej kilka minut). Gotowe!

