3 orzeźwiające pomysły na owoce

Rodzajów owoców jest tak wiele, jak wiele dobrego potrafią zrobić dla naszego zdrowia. Co do tego nikt nie ma wątpliwości. Czasami jednak nie dbamy o to aby jeść tyle owoców ile powinniśmi – i to pomimo tego, że doskonale wiemy, iż ananasy doskonale działają na gospodarkę wodną organizmu, w bananach jest mnóstwo cennego potasu, który doskonale wpływa na nasz system nerwowy, a kiwi to prawdziwa bomba witaminowa, jeśli chodzi o witaminę C.
Gazpacho z arbuzem i truskawkami
Potrzebujesz 400 gram arbuza i 150 gram truskawek, do tego ząbek czosnku, dymkę cebuli, połówkę czerwonej papryki, połówkę zielonej papryki, kminek i odrobinę kremu balsamicznego. Pozbawionego pestek arbuza należy pokroić w kostkę, następnie umyć i pokroić truskawki.
Następnie pokrój dymkę i paprykę oraz zmiksuj w blenderze. Dodaj oliwę z oliwek, sól, kminek i krem balsamiczny do smaku. Podając gazpacho możesz położyć na brzegu talerza truskawki i kawałki pokrojonego arbuza.
Sorbet pomarańczowy z odrobiną mango
Szybki i prosty przepis z pomarańczami, mrożoną bitą śmietaną i cukrem. Obierz pomarańcze (3 na każdą osobę). Zblenduj i odcedź sok za pomocą sitka. Dodaj mrożoną bitą śmietanę (75 gram na osobę) i dobrze wymieszaj. Dodaj cukru do smaku.
Przelej sorbet do zamykanego naczynia i włóż do zamrażalnika na około 20 minut. Aby uniknąć tworzenia się lodowych grudek wymieszaj dokładnie całość. Kiedy konsystancja będzie w sam raz należy podać sorbet w miseczkach lub szklankach i skropić z wierzchu odrobiną kremu balsamicznego mango – doda on wspaniałego, egzotycznego akcentu!
Naleśniki z owocami
Doskonały sposób na zjedzenie owoców jako deser lub podwieczorek. Ciasto na naleśniki możesz zrobić samemu, ale jeśli zależy Ci na czasie równie dobrze możesz użyć gotowego ciasta naleśnikowego kupionego w sklepie. Wtedy wystarczy wypełnić ciasto różnymi rodzajami owoców, a na koniec skropić odrobiną malinowego kremu balsamicznego. I gotowe, mamy pyszny owocowy posiłek!

