15 ZALECEŃ PRZY GOTOWANIU MAKARONU

Gotowanie makaronu może się wydawać zadaniem dziecinnie prostym, ale żeby makaron był naprawdę doskonały w smaku należy przestrzegać kilku zasad. Zalecenia, które przedstawiamy poniżej mają swe źródło we włoskiej sztuce gotowania. Stosując się do nich zyskujemy pewność, że makaron będzie doskonały.
1. Last minute. Podstawowe zalecenie jest takie, że makaron gotujemy na chwilę przed podaniem.
2. Woda, woda i jeszcze raz woda. Pamiętajcie o proporcjach. 100 gram makaronu na 1 litr wody.
3. Wrzątek. Pamiętajcie, żeby przed wrzuceniem makaronu do wody doprowadzić ją do wrzenia.
4. Idealne proporcje. Pamiętajcie o tym, że do każdych 100 gramów makaronu i każdego litra wody należy dodać 10 gramów soli. Sól należy dosypywać do wody, gdy znajdzie się ona w stanie wrzenia. W chwili dosypywania soli nie zapomnijcie o zredukowaniu temperatury palnika. Jeśli zdarzy wam się wsypać z dużo soli, włóżcie do ganka ziemniaka, który wchłonie jej nadmiar. Jeśli zaś użyjecie jej zbyt mało, możecie dodać jej więcej do sosu. Ale NIGDY nie dodawajcie soli do gotującego się we wrzącej wodzie makaronu!
5. Ani kropli oliwy! NIGDY nie wlewajcie oliwy do gotującej się wody. Jeśli to zrobicie tłuszcz uniemożliwi później odpowiednie połączenie sosu z makaronem. Jedynym wyjątkiem jest lasagne, bo w tym wypadku oliwa zapobiega sklejaniu się makaronu (jeśli nie jest najwyższej jakości).
6. Kiedy przyjdzie co do czego…. Przygotujecie po 85 gramów surowego makaronu na osobę (100 gr. jeśli nie macie zamiaru łączyć go z żadnym sosem) i wrzućcie go garnka w chwili, gdy woda zacznie wrzeć. Jeśli jest to makron typu penne, fusilli czy farfalle wrzucajcie go równomiernie, żeby wpadał do wody „jak deszcz”. Jeśli jest to makaron typu „spaghetti zanurzajcie go w wodzie powoli odczekując chwile potrzebne do jego zmięknięcia.
7. Jak długo gotujemy makaron? To oczywiście zależy od kształtu i rodzaju makaronu. Ale nie kryje się w tym żadna wiedza tajemna, Trzeba po prostu stosować się do instrukcji na opakowaniu. Jeśli chcecie podawać makaron na zimno czas gotowania trzeba przedłużyć o minutę do dwóch.
8. Bez pokrywki! Nigdy nie przykrywajcie garnka, w którym gotujecie makaron
9. Mieszanie jest ważne. Mieszajcie energicznie i często. Najlepiej co trzy minuty. Przy pomocy drewnianej łyżki w przypadku “krótkich” makaronów. Przy pomocy drewnianego widelca w przypadku “długich” makaronów.
10. Próbujemy, testujemy! Na minutę przed zaplanowanym zakończeniem gotowanie należy spróbować makaronu. Jeśli jego konsystencja jest miękka z zewnątrz i lekko twarda w środku oznacza to, że makaron jest gotowy!
11. Jak odcedzać? Zawsze należy używać durszlaka. Dobrze jest też zostawić dwie łyżki przegotowanej wody, która posłuży na przykład do rozcieńczenia ewentualnego sosu.
12. Płukać, czy nie płukać ? Oto jest pytanie. Płukanie makaronu sprawi, że będzie się on lepiej łączył z sosem lub innymi składnikami. Pamiętajcie jednak, że NIE WOLNO płukać zimną wodą makaronu, który posłuży wam do przygotowywania lasagni czy canelloni, czyli potraw wymagających pieczenia.
13. Prawie, prawie. Kiedy już makaron zostanie odcedzony i jeśli dodaliście żadnego sosu, polejcie go odrobiną oliwy z oliwek extra virgin.
14. Sosy. Wrzućcie teraz makaron do garnka z podgrznym sosem. To naprawdę właściwa kolejność postępowania, dzięki której potrawa zdecydowanie zyska na jednolitości.
15. Już. Makaron należy podawać niezwłocznie po ugotowaniu. Dzięki temu nie zdąży stracić nic ze swoich dobrych właściwości.

