Zupa pomidorowa na zimno

Składniki
* 1 kg dojrzałych pomidorów
* 500 ml wody
* 100 g bułki tartej
* 100 ml oliwy z oliwek Borges
* Sól
* Pieprz
Olej miętowy:
* Pęczek mięty
* Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Borges Extra Virgin




Krok po kroku
Aby zrobić olej miętowy, blanszuj miętę, a następnie zanurz ją w lodowatej wodzie, wysusz i zmiażdż oliwą z oliwek.1. Pokrój pomidory i włóż do miski z bułką tartą (najlepiej zrobić to dzień wcześniej, aby chleb zmiękł i wchłonął cały smak.
2. Wymieszaj całość, tworząc pastę, a następnie dodaj sól, pieprz i oliwę z oliwek.
3. Gotową pastę przecedź, usuwając skórę i nasiona. Przed podaniem dodaj odrobinę olejku miętowego do zupy.

