Zapiekanka ze szpinakiem

Składniki
* 800 g świeżego szpinaku
* 50 g mąki
* 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia firmy Borges
* 400 ml napoju orzechowego
* 50 g startego parmezanu
* ½ łyżki gałki muszkatołowej
* Sól i pieprz do smaku




Krok po kroku
Rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, dodaj szpinak i smaż na średnim ogniu przez około 7 minut, cały czas mieszając.Przygotuj sos beszamelowy: dodaj na patelnię mąkę i napój orzechowy i delikatnie mieszaj przez kilka minut, aż uzyskasz gładką konsystencję wiążącą wszystkie składniki razem. Dodaj do smaku sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Kontynuuj mieszanie, aby sos pozostał gładki i kremowy bez grudek. Aby sos był gęsty, smaczny, mąka musi się całkowicie ugotować.
Gdy sos uzyska pożądaną konsystencję, wlej mieszaninę do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem na wierzchu i piecz zapiekankę przez około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ° C, aż stopiony ser stanie się złocisty i chrupiący. Smacznego!

