Zapiekanka trzy sery

Składniki
* 400 g makaronu penne
* 1 ząbek czosnku
* 100 g sera Emmentaler *
* 100 g sera Gouda
* 50 ml śmietanki (lub mleka zagęszczonego)
* 50 g parmezanu
* Odrobina oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia firmy Borges
* Sól i pieprz
* Możesz użyć dowolnego sera, który łatwo się topi, od dobrej jakości sera Cheddar do półdojrzałego sera koziego.




Krok po kroku
Ugotuj makaron w dużej ilości wrzącej osolonej wody zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Rozgrzej piekarnik do 200 ºC.Delikatnie usmaż czosnek na patelni z oliwą. Wyjmij czosnek, gdy oliwa zacznie nabierać koloru.
Zetrzyj Goudę i Emmental lub użyj robota kuchennego, aby łatwiej je stopić. Wrzuć na patelnię ze śmietaną i rozpuść na małym ogniu. Dodaj sól i pieprz do smaku (nie przesadzaj: ser zawiera już sól).
Minutę wcześniej zdejmij makaron z ognia, odcedź i przełóż wrzuć na patelnię z sosem, zmniejsz ogień.
Wlej makaron i sos serowy na blachę do pieczenia, posyp startym parmezanem i zapiekaj przez kilka minut.

