XATÓ

Składniki
* Endywia, dorsz solony
* Oliwki aragońskie
* Anchois
* Sos romanesco
* Oliwa z oliwek Arbequina Borges
* Ocet Balsamiczny Modeński Borges
* Sól
* Pieprz
Sos romanesco:
* 100 g prażonych migdałów Borges
* 100 g prażonych orzechów laskowych Borges
* 1 główka czosnku
* 1 cebula, 5 okrągłych papryk lub 2 suszone papryki
* 2 dojrzałe pomidory
* 1 szklanka Oliwy z oliwek Extra Virgin Borges
* Sól
* Pieprz
* 1/2 szklanki octu z wina czerwonego Borges
* 1 kromka sucharów




Sposób Podania
- * Endywię pokroić i przełożyć do miski, polać oliwą i octem, posypać solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać składniki. Przełożyć na talerz, dodać dorsza, polać sosem romanesco, ułożyć oliwki.

Krok po kroku
Czosnek, pomidory i cebulę opiec w piekarniku.Usmażyć chleb.
Suszoną paprykę namoczyć w ciepłej wodzie, aby napęczniała, nożem zeskrobać miąższ.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować, stopniowo dodawać oliwę, aż sos będzie lekko gęsty.

Porady żywieniowe
Ułożyć krem modeński na talerzu.Szef kuchni: Josep Maria Luque - 8cadires.com

