Wytrawne ciasto z porem

Składniki
* 6 średnich porów
* 300 ml białek
* 2 jajka
* 200 ml napoju migdałowego (lub innego)
* 180 g startego sera Gruyère (lub podobnego)
* 2 łyżki mąki
* Szczypta oregano




Krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.Pokrój pory w plastry 0,5 cm i lekko smaż na głębokiej patelni z oliwą z oliwek, aż staną się złotobrązowe.
Ubij białka na sztywno. W osobnej misce ubij dwa jajka, a następnie dodaj ubite białka, napój migdałowy, połowę startego sera, złoto-brązowe pory i mąkę. Jeśli okaże się, że jest za dużo mieszanki, możesz wylać część napoju migdałowego; dokładne proporcje będą się różnić w zależności od wielkości porów. Dodaj sól, pieprz i oregano.
Wlej mieszaninę na patelnię pokrytą pergaminem, posyp resztą startego sera na wierzchu i piecz przez 30 minut.

