Warzywna fajita

Składniki
- 1 por
- 1 marchewka
- 1 zielona papryka
- 1 mała cukinia
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Borges
- 1 łyżka octu balsamicznego Borges z Modeny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 tortille kukurydziane
- Sól i pieprz do smaku
- 80 g sera Cheddar (lub zamiennik)




Krok po kroku
Krok 1Delikatnie podsmaż por na patelni z gorącą oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, aż zacznie nabierać złotego koloru. Dodaj cienko pokrojoną marchewkę i zielony pieprz. Gdy zaczną mięknąć, dodaj pokrojoną w plasterki cukinię. Dodaj sól i pieprz i delikatnie smaż warzywa, aż będą ugotowane al dente. Dodaj ocet balsamiczny Modena i sos sojowy i gotuj jeszcze kilka minut.
Krok 2
Rozgrzej tortille z obu stron na patelni z odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Krok 3
Ułóż tortille na blasze piekarnika i nałóż na każdą porcję warzywa. Zetrzyj trochę sera na wierzchu i piecz zapiekankę przez około 8 do 10 minut, aż ser (lub substytut) się rozpuści.
Krok 4
Zwiń każdą tortillę w fajitę i złóż u góry.

