Tarta tatin z dynią i orzechami

Składniki
500 g oczyszczonej, pokrojonej w kostkę dyni
200 g kremowego sera (Brie lub podobny)
50 g orzechów włoskich
Gałązka świeżego tymianku
Do ciasta
150 g mąki
75 g masła
1 żółtko
1 szczypta soli




Krok po kroku
Zacznij od ciasta. Połącz masło z mąką i gnieć aż mieszanka zacznie przypominać bułkę tartą (najlepiej jest używać kostek zimnego masła, która uwalnia tłuszcze w temperaturze pokojowej). Dodaj szczyptę soli i żółtka, a następnie dokładnie zagnieć na gładkie ciasto. Zawiń je folią i włóż do lodówki na godzinę.W międzyczasie podsmaż dynię na patelni z odrobiną oliwy z oliwek przez około 5 minut, aż będzie chrupiąca. Najlepiej jest użyć patelni, którą można włożyć bezpośrednio do piekarnika. Ułóż dynię, ser i orzechy równomiernie na patelni. Przykryj rozwałkowanym ciastem i piecz w temperaturze 180 ° C przez pół godziny. Odwróć i podawaj na gorąco.

