SZPINAK PO KATALOŃSKU

Składniki
* 2 kg szpinaku
* 100 g szynki
* 150 g rodzynek Borges
* 100 g orzeszków piniowych Borges
* 1 ząbek czosnku
* Sól
* Pieprz




Sposób Podania
- * Podawać na gorącym półmisku.

Krok po kroku
Pokroić i dokładnie umyć szpinak (musi być całkowicie pozbawiony resztek ziemi).Gotować przez pięć minut w małej ilości posolonej wody. Odcedzić i ostudzić, wycisnąć nadmiar wody, drobno pokroić.
Na patelni z grubym dnem podgrzać oliwę, usmażyć czosnek i wyciągnąć, gdy się zezłoci. Drobno pokrojoną szynkę wrzucić na patelnię, podsmażyć i dodać rodzynki (bez "ogonków"). Gdy spęcznieją, dodać orzeszki piniowe, usmażyć. Dodać szpinak zanim orzeszki się uprażą.
Smażyć na małym ogniu, aż całość będzie gorąca. Przyprawić solą i papryką.

