Spaghetti z krewetkami i małżami

Składniki
* 500 g spaghetti
* Małże 1 kg
* 200 g obranych krewetek (świeżych lub mrożonych)
* 100 ml białego wytrawnego wina
* ½ łyżeczki pieprzu cayenne
* 4 ząbki czosnku
* 200 g smażonego przecieru pomidorowego
* 100 ml oliwy z oliwek
* Gałązki pietruszki
* Sól i pieprz




Krok po kroku
Ostrożnie oczyść małże, otwierając muszle nożem i myjąc je pod bieżącą wodą. Wrzuć je do garnka, zalej winem i umieścić go na średnim ogniu z założoną pokrywką. Po zagotowaniu wyłącz ogień.Użyj wina z rondla do zrobienia sosu marinara: obierz i pokrój czosnek, a następnie delikatnie smaż go na małym ogniu na oliwie z oliwek, aż zacznie się złocić.
Wlej przecier pomidorowy oraz wino z małży i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż sos się zagęści. Dodaj pieprz cayenne, obrane krewetki i małże (bez skorupek). Krewetki nie będą potrzebowały więcej niż 1 minutę.
Gotuj spaghetti zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź i dodaj bezpośrednio do sosu marinara. Posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

