Spaghetti Clemenza

Składniki
- 500 gram makaronu spaghetti
- 1 kg pokrojonych pomidorów
- 300 gram milonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 2 duże świeże kiełbaski (z ziołami lub innymi przyprawami)
- 2 ząbki czosnku
- ½ cebuli
- Sól
- Pieprz
- Cukier
- Oliwa z oliwek extra-virgin
- Bazylia
- Bułka tarta
- Mleko
- Jajko
- Odrobina wina




Krok po kroku
Wymieszaj w dużym naczyniu mięso mielone, jajko, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki mleka, sól i pieprz. Kiedy już uzyskasz jednolitą masę, uformuj z mięsa kulki. Podsmaż je na oliwie z oliwek i odstaw.Pokrój kiełbaski na kawałeczki i podsmaż. Następnie odstaw tam, gdzie kuleczki mięsne.
Aby zrobić sos podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek, pamiętając o tym, żeby nie przypalić czosnku. Dodaj kilka kropel czerwonego wina i pozwól mu ostygnąć. Następnie dodaj pokrojone pomidory, sól, pieprz i trochę cukru, żeby zbalansować kwaskowatość. Następnie podgrzej wszystko na małym ogniu. Zanuż kulki mięsne i kiełbaski w sosie i podgrzewaj wszystko przez kolejnych kilka minut (Nie zapominając o mieszaniu). Zdejmij z ognia. Następnie wymieszaj z dobrze odsączonym makaronem.

Porady żywieniowe
Dziesiątki przepisów na spaghetti zostało unieśmiertelnionych dzięki magii Kina. Z niektórych z nich możecie skorzystać sięgając do naszego posta dotyczącego 10 filmowych przepisów na dania ze spaghetti, między innymi z Zakochanego Kundla, czy sławne danie z makaronu z filmu Lampart.Dzisiejszy nasz przepis pochodzi z Ojca Chrzestnego: to sphaghetti, na które przepis Michael’owi Carleone pokazał Clemanza. Oto nasza, absolutnie rewelacyjna wersja tego przepisu na danie, na widok którego dosłownie ślinka leci.

