SPAGHETTI AGLIO E OLIO

Składniki
* 500 g spaghetti
* 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Borges
* 1 papryka chili
* 6 ząbków czosnku
* 100 g startego parmezanu
* Zioła do smaku: w oryginalnym przepisie wykorzystuje się pietruszkę, ale zamiast tego możesz użyć bazylii, a nawet kolendry lub kopru
* Sól i pieprz




Krok po kroku
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Podczas gotowania wlej wystarczającą ilość oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na patelnię, aby całkowicie przykryła spód. Dodaj papryczkę chili (im bardziej ją zmiażdżysz, tym lepiej) i pokrojone ząbki czosnku. Pozwól im usmażyć się na złoty kolor, a następnie dodaj pietruszkę (lub dowolne inne zioło).
Odcedź spaghetti, a następnie wrzuć na patelnię. Dodaj sól i pieprz do smaku i dobrze wymieszaj, aby połączyć wszystkie smaki razem.
Po podaniu makaronu dodaj szczyptę świeżej pietruszki (lub dowolnego innego zioła) i trochę świeżo startego parmezanu i skrop oliwą z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia.

