Smaczny i prosty Poke Bowl

Składniki
* 150 g świeżego łososia pokrojonego w kostkę
* 1 łyżeczka musztardy Dijon
* ½ łyżki sosu sojowego
* 200 g białego ryżu
* 100 g pieczarek
* 1 ogórek
* ½ czerwonej cebuli
* ½ awokado
* 100 g pomidorków koktajlowych
* Garść orzeszków ziemnych
Sos:
* 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Borges.
* 2 łyżki soku z cytryny
* 1 cm świeżo startego imbiru
* 2 łyżki sosu sojowego




Krok po kroku
Krok 1W misce zamarynuj kostki łososia z musztardą Dijon i sosem sojowym. Wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 2
Ugotuj biały ryż zgodnie z instrukcją. Odcedź i namocz w zimnej wodzie, aby go schłodzić i usunąć skrobię.
Krok 3
Pieczarki pokrój w ćwiartki i podsmaż na patelni, skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Odłóż na bok.
Krok 4
Resztę warzyw posiekaj i włóż do miski z łososiem.
Krok 5
Przygotuj dressing mieszając wszystkie składniki. Składniki w misce polej sosem i posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi na wierzchu.

