SARDYNKI W SOSIE ROMANESCO

Składniki
* 24 sardynki
* 1 cytryna
* Czosnek
* Olej Borgefrit.
* Mąka
* Jajka
* Sól
Sos romanesco
* 100 g prażonych migdałów Borges
* 100 g prażonych orzechów laskowych Borges
* 1 główka czosnku
* 1 młoda cebula
* 5 okrągłych papryk lub 2 suszone papryki
*2 dojrzałe pomidory
* 1 szklanka Oliwy z oliwek Extra Virgin Borges
* Sól
* Pieprz
* 1/2 szklanki octu z wina czerwonego Borges
* 1 kromka sucharów




Sposób Podania
- * Sardynki podawać z sosem romanesco i odrobiną posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku.

Krok po kroku
Sardynki umyć, odciąć głowy i usunąć kręgosłupy, pozostawić otwarte; marynować w soku z cytryny i czosnku przez 2 godziny w lodówce.Zamarynowane sardynki obtoczyć w jajku i mące i usmażyć.

Porady żywieniowe
Sardynki są typowym produktem śródziemnomorskim, który chroni zdrowie naszego układu sercowo-naczyniowego Sos romanesco uzupełnia śródziemnomorski charakter dania zawierającego pomidory, czosnek, chleb, migdały, orzechy laskowe ... produkty naszej ziemi.Szef kuchni: Josep Maria Luque - 8cadires.com

