RYŻ Z PIECZARKAMI

Składniki
* 300 g ryżu
* 8 dużych pieczarek
* 8 przepiórczych jajek
* 1 por
* 1 zielona cebulka
* 2 ząbki czosnku
* 8 zielonych szparagów
* Wywar warzywny
* Woda
* Oliwa z oliwek Extra Virgin Borges
* Sól
* Nać pietruszki
Posypka:
* 1 ząbek czosnku
* 2 łyżeczki bułki tartej
* Odrobina posiekanej natki pietruszki




Sposób Podania
- * Ryż podawać na półmisku lub w formach nadających dowolny kształt. Podawać z kapeluszami pieczarek i dekorować gałązką natki pietruszki.

Krok po kroku
Oczyścić pieczarki, oddzielić nóżki od kapeluszy. Posiekać por, cebulę i czosnek. Dusić w garnku na 3 lub 4 łyżkach oliwy. Dodać posiekane nóżki pieczarek. Dosypać ryż i wlać ponad połowę wywaru. Posolić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.Na pięć minut przed zakończeniem gotowania dodać posiekane szparagi. Zagotować wodę w garnku. Obgotować kapelusze pieczarek przez 3 minuty. Odstawić. Odcedzić i ułożyć na półmisku do pieczenia. Na każdym kapeluszu rozbić jedno przepiórcze jajko. Składniki posypki wymieszać i posypać pieczarki, nie pokrywając żółtka, opiekać przez 2 lub 3 minuty w piekarniku.

