POTRAWKA ZE SZPINAKU Z RODZYNKAMI I ORZESZKAMI PINIOWYMI

Składniki
* 100 g świeżego szpinaku
* 20 g orzeszków piniowych Borges
* 20 g rodzynek Borges
* 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
* 1 ząbek czosnku
* 1 jajko
* Oliwa z oliwek Extra Virgin Borges
* Olej Borgesol
* Ocet Balsamiczny Modeński Borges
Na karmel modeński:
* 1 dl Modeńskiego Octu Balsamicznego Borges
* 2 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego
* 3 łyżki wody




Sposób Podania
- * Za pomocą okrągłej formy umieścić potrawkę na środku talerza, ułożyć na nim kilka rodzynek i orzeszków piniowych. Dodać zimny szpinak i udekorować kroplami karmelu modeńskiego.

Krok po kroku
Zagotować wodę w garnku, dodać szpinak i gotować przez 5 minut, przełożyć do miski z zimną wodą. Ostudzić i odsączyć wodę.Podgrzać oliwę na patelni, wrzucić pokrojony w plasterki czosnek, zezłocić. Dodać rodzynki i orzeszki piniowe (rodzynki napęcznieją, to normalne). Dodać szpinak i podsmażyć. Dodać słodką paprykę i jajko, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. W ostatniej chwili dodać kilka kropel octu modeńskiego. Odstawić z ognia i pozostawić, aby doszło. Na bardzo gorącym oleju słonecznikowym podsmażyć kilka liści świeżego szpinaku, a następnie ułożyć je na papierze, aby odsączyć olej.
Składniki karmelu modeńskiego gotować na wolnym ogniu w rondlu, redukować aż do wymaganego momentu (powinno ubyć około 2/3 objętości). Wlać do buteleczki i zachować w lodówce.

