Pomarańczowy krem z marynowanymi truskawkami i ciasteczkami

Składniki
* 200 g truskawek
* 1 łyżka octu balsamicznego Borges
* 6 łyżeczek cukru
Do kremu:
* 2 pomarańcze
* ½ cytryna
* 60 g masła w temperaturze pokojowej
* 100 g cukru
* 2 jajka
* 100 g kruszonych ciasteczek cantuccini (lub innych)




Krok po kroku
Umyj i pokrój truskawki na małe kostki i marynuj w occie balsamicznym i cukrze. Dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania na około 30 minut. Zmiażdż cantuccini (lub inne ciasteczka) w moździerzu.Aby zrobić krem, umyj pomarańcze i zetrzyj skórkę drobną tarką. Wyciśnij pomarańcze i cytrynę. Ubij jajka i cukier i dodaj masło, aby zrobić śmietanę. Dodaj skórkę pomarańczową i sok. Dobrze wymieszaj, aby uzyskać gładką konsystencję. Wlej do miski i wstaw do kuchenki mikrofalowej na pełną moc przez 1 minutę. Wyjmij, wymieszaj łyżką i włóż jeszcze raz do kuchenki mikrofalowej, nastaw na kolejną minutę. Powtarzaj, aż krem się zetnie. Zostaw do schłodzenia.
Ułóż posiekane truskawki zalane octem na dnie przezroczystego kieliszka, dodaj pomarańczowy krem i posyp ciasteczkami na wierzchu.

