Penne z 4 rodzajami sera

Składniki
* 400 gramów penne
* 120 ml śmietany
* 40 gramów masła (**)
* 125 gramów tartego sera Fontina
* 60 gramów kruchego sera Gorgonzola
* 40 gramów kruchego sera Roquefort
* 60 gramów sera Mascarpone
* 6 łyżek stołowych parmezanu
* Sól
* Czarny pieprz
(**) tradycyjny przepis mówi o maśle, niemniej jednak, jeśli użyjecie oliwy z oliwek, to danie będzie miało inną konsystencję i smak, będzie jednak zdrowsze!




Krok po kroku
Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 230 stopni. W dużym garnku zagotuj cztery litry wody, dodaj łyżkę soli i wrzuć makaron, ciągle mieszając.Podgrzej masło (lub oliwę) wymieszane ze śmietanką na małym ogniu. Gdy masło już całkiem się roztopi dodaj wszystkie rodzaje sera z wyjątkiem dwóch łyżek stołowych parmezanu. Mieszaj wszystko aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przypraw solą i pieprzem.
Kiedy makaron będzie „al dente” odlej go i przełóż do dużej miski. Wymieszaj go z przygotowaną masą serową. Następnie przełóż do żaroodpornego naczynia. Posyp z wierzchu pozostałym parmezanem i wsadź do pieca na 10- 15 minut – a do uzyskania koloru ciemnego złota. Wyjmij z pieca. Podaj po pięciu minutach.

Porady żywieniowe
Makaron i ser to wyśmienity mariaż. Aby ten mariaż uczynić jeszcze doskonalszym nasz przepis zawiera aż cztery rodzaje sera. Podpowiemy Ci jak to idealne połączenie uczynić jeszcze wspanialszym, podpiekając danie w piecyku. Jeśli nie znajdziesz któregoś z serów o którym mówimy – nie martw się, możesz go zastąpić innym serem z gatunku Twoich ulubionych.
