PAD THAI

Składniki
* 225 g makaronu wstążki
* 2 łyżki Oleju słonecznikowego Olio 4
* 2 ząbki czosnku, posiekane
* 2 świeże papryki chili, bez pestek, posiekane
* 175 g kotletów wieprzowych, pokrojonych w cienkie paski
* 115 g obranych i pokrojonych krewetek
* 8 listków chińskiego szczypioru, posiekanego
* 2 łyżki sosu rybnego
* Sok z 1 limonki
* 2 łyżeczki cukru palmowego lub brązowego
* 2 jajka, ubite
* 115 g kiełków sojowych
* 4 łyżeczki posiekanej kolendry
* 115 g orzeszków ziemnych Borges, posiekanych, oraz kilka całych do udekorowania
* Smażona, chrupiąca cebula do dekoracji




Krok po kroku
Makaron namoczyć w ciepłej wodzie przez 10 minut, odcedzić i odstawić. Olej słonecznikowy Olio 4 rozgrzać w woku lub na patelni, obsmażyć czosnek, paprykę chili i mięso przez ok. 2 do 3 minut. Dorzucić krewetki i obsmażyć przez następne 2 do 3 minut. Dodać szczypiorek i makaron, zakryć i gotować przez 1 do 2 minut. Dodać sos rybny, sok z limonki, cukier i jajko.Gotować, mieszając i ruszając patelnią lub wokiem, aż jajko się zetnie i dobrze wymiesza.
Dodać kiełki sojowe, kolendrę i orzeszki ziemne Borges. Podawać w miseczkach ze smażoną cebulą i pokrojonymi orzeszkami.

Porady żywieniowe
Typowe danie kuchni tajskiej, w którym zamieniliśmy ryżowy makaron nitki na wstążki z mąki pszennej. W ten sposób uzyskujemy różne tekstury składników, zachowując oryginalne smaki. Korzystając z gastronomicznych skarbów naszego morza, wzbogacamy makaron krewetkami, bogatymi w białko i jod, który reguluje przemianę materii.
Szef kuchni: Josep Maria Luque · 8cadires.com

