Orzechowo-bananowy chlebek

Składniki
* 250 g mąki
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka mielonego cynamonu
* Szczypta soli
* 2 jajka
* 4 banany
* 100 g cukru trzcinowego
* 1 łyżeczka esencji waniliowej
* 60 ml jasnej oliwy Borges
* 125 ml napoju orzechowego
* łyżka miodu
* Garść orzechów włoskich




Krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 190 ºC. Posmaruj odrobiną oliwy z oliwek prostokątną formę do ciasta i wyłóż ją papierem do pieczenia.Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce, w osobnym naczyniu rozgnieć banany widelcem.
W innej misce ubij jajka, cukier i esencję waniliową, aby uzyskać, kremową mieszankę. Dodaj puree bananowe, oliwę z oliwek, napój orzechowy, miód i dobrze wymieszaj. Dodaj suche składniki, aby uzyskać gładką masę bez grudek. Na koniec dodaj orzechy włoskie.
Wlej mieszaninę do formy i piecz przez 40 do 50 minut, aż szpikulec wyjdzie czysty. Pozostaw do ostygnięcia i udekoruj.

