Nadziewane papryki

Składniki
* 170 g komosy ryżowej
* 4 duże papryki
* 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Borges
* 1 cebula
* 400 g gotowanej czarnej fasoli
* 230 g startego sera
* 178 g sosu pomidorowego
* 1 łyżeczka kminku, czosnku w proszku lub chili w proszku (opcjonalnie)
* 150 g odsączonej kukurydzy
* Sól i pieprz




Krok po kroku
Krok 1Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i włóż do miski. Rozgrzej piekarnik do 190 ºC.
Krok 2
Papryki przetnij wzdłuż na pół i usuń nasiona. Posmaruj górną stronę oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i ułóż je ściętą stroną do góry na blasze piekarnika ze skropioną oliwą z oliwek na dole.
Krok 3
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, posiekaj cebulę i delikatnie smaż przez 5 minut. Dodaj sól i pieprz.
Krok 4
Do komosy ryżowej dodaj cebulę, ugotowaną czarną fasolę, 160 g sera (70 g zachowaj na później), sos i kukurydzę. Następnie dobrze wymieszaj.
Krok 5
Nadziewaj papryki mieszanką i przykryj blachę aluminiową folią. Piecz przez 30 minut.
Krok 6
Zdejmij folię aluminiową, posyp 70 g startego sera i piecz jeszcze przez 15 minut, aż zbrązowieją.
Krok 7
Podawaj na gorąco z odrobiną guacamole i kwaśną śmietaną.

