MUSAKA

Składniki
* 600 gram mięsa mielonego
* 3-4 bakłażany
* 3-4 ziemniaki
* 2 małe cebule
* 400 gram posiekanych pomidorów
* oliwa z oliwek Extra Virgin Borges
* sól
* pieprz
* trzy łyżeczki cynamonu
* 125 gram tartego sera
* kieliszek białego wina
SOS BESZAMELOWY (jeśli go kupicie potrzebujecie około 400 gram)
* łyżka stołowa masła
* lyżka stołowa mąki
* ½ litra mleka
* gałka muszkatołowa




Krok po kroku
1. Pokrój cebule I podsmaż je w garnku (na patelni).2. Dodaj pomidory i wino, podgrzewaj przez 5 minut.
3. Dodaj zmielone mięso, sól, cynamon i czarny pieprz. Mieszając podgrzewaj przez 5 minut na silnym ogniu. Następnie pozostaw na umiarkowanym ogniu na 25-30 minut.
4. Jeśli nie masz sosu beszamelowego to jest to najlepszy moment, żeby go przygotować. Wrzuć do garnka łyżkę stołową masła, a kiedy się roztopi dodaj mąkę i pogrzej wszystko, dzięki czemu sos będzie miał dobry smak. Następnie dolewaj powoli mleka cały czas mieszając aż do chwili, gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodaj gałkę muszkatołową.
5. W międzyczasie pokrój pomidora w plastry szerokości 1 cm, a bakłażany w plastry o szerokości 0.5 cm. Podsmaż je oddzielnie z dużą ilością oliwy z oliwek Extra Virgin. Nie zapomnij o papierowych ręcznikach, które pomogą Ci usunąć z talerzy nadmiar oliwy.
6. Teraz możesz już przystąpić do układania warstw musaki. Najpierw połóż warstwę z pomidorami, potem warstwę z bakłażanami, następnie warstwę z mięsem, a później powtórz te czynności....
7. Polej danie sosem beszamelowym, a następnie posyp tartym serem. Tera musakę możesz wsadzić do pieca i piec ją w piekarniku przez 40-45 minut. Nie zapomnij przed włożeniem dania do piekarnika rozgrzać go do temperatury 200 stopni.

