Makaron z karczochami

Składniki
* 6 karczochów
* Odrobina soku z cytryny
* 1 cebula
* Odrobina oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia firmy Borges
* 750 g szpinaku
* 3 łyżki mąki
* 100 ml napoju orzechowego
* Szczypta gałki muszkatołowej
* Sól i pieprz
* 320 g penne
* 100 g parmezanu




Krok po kroku
Umyj karczochy w wodzie z odrobiną soku z cytryny, a następnie pokrój i smaż na patelni z osoloną wodą na małym ogniu przez około 25 minut.Podsmaż cebulę na głębokiej patelni z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, aż się zarumieni. Umyj i pokrój szpinak na kawałki i odcedź karczochy. Dodaj do cebuli, wymieszaj i dodaj sól i pieprz.
Aby zrobić sos beszamelowy, rozgrzej mąkę i napój orzechowy na innej patelni z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, cały czas mieszając. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i soli, aby uzyskać lepszy smak.
Zagotuj penne zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Makaron wymieszaj z cebulą, szpinakiem i karczochami, a następnie polej sosem beszamelowym i dobrze wymieszaj. Posyp warstwą parmezanu na wierzchu i piecz w piekarniku przez 10 minut.

