Makaron z brokułowym pesto

Składniki
* 400 g spaghetti Borges
* 400 g brokułów
* Garść bazylii
* 50 g orzechów włoskich Borges
* 1 ząbek czosnku
* ½ mała cytryna
* 80 g startego parmezanu
* 150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia firmy Borges
* 300 ml napoju orzechowego




Krok po kroku
Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Gotuj brokuły przez 3 - 4 minuty. Ugotowane brokuły, bazylię, orzechy włoskie, czosnek, sok z cytryny, parmezan i oliwę wrzuć do blendera, dodaj szczyptę soli i zmiksuj na dość gęsty sos pesto.
Gdy pesto będzie gotowe, zacznij dodawać po trochu napój orzechowy, cały czas mieszając, aż sos kremowy zostanie rozcieńczony na tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Wlej pesto na odcedzony makaron i podawaj z odrobiną startego parmezanu, posypaną wierzchnią warstwą.

