Łatwa i zdrowa sałatka ziemniaczana

Składniki
* 1 kg ziemniaków
* 1 cebula
* 1 zielona papryka
* 1 czerwona papryka
* 60 g zielonych oliwek
* 200 g tuńczyka z puszki
* 4 jajka
Sos:
* 200 ml napoju migdałowego
* 2 łyżki musztardy
* Szczypta soli
* 300 ml oliwy z oliwek
* ½ cytryna




Krok po kroku
Ugotuj całe ziemniaki we wrzącej wodzie przez około 20 minut (w zależności od ich wielkości). Jajka ugotuj przez około 10 minut.Do miski włóż pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki, cebulę, tuńczyka i oliwki. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek, szczyptę soli i wymieszaj. Zostaw do ostygnięcia.
Przygotuj sos: wymieszaj napój migdałowy i musztardę. Następnie dodaj sok z cytryny, a następnie bardzo powoli i cały czas mieszając oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, aż uzyskasz gładki sos. Dodaj sól do smaku.
Na koniec pokrój jajka na ćwiartki i ułóż na sałacie. Możesz polać sosem sałatkę lub podawać osobno.

