LASAGNE Z CUKINIĄ I SERAMI

Składniki
* 3 średnie cukinie
* 50 g startego parmezanu
* 100 g startego sera mozzarella lub podobnego
* 50 g startego sera scamorza lub podobnego
* 500 ml napoju orzechowego (lub innego napoju/mleka roślinnego)
* 50 g masła
* 40 g mąki
* Borges oliwa z oliwek
* Gałka muszkatołowa




Krok po kroku
Umyj cukinię i pokrój ją bardzo cienko (możesz użyć obieraczki do ziemniaków). Ułóż paski cukinii na papierze kuchennym na kilka minut, aby pochłonęły trochę wody- nie chcemy aby lasagne była zbyt wodnista.Roztopione masło na patelni wymieszaj z mąką i smaż przez kilka minut, a następnie dodaj napój orzechowy (lub podobny) cały czas mieszając. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, a otrzymasz własny domowy sos beszamelowy.
Nasmaruj naczynie żaroodporne oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i ułóż paski cukinii na spodzie. Następnie dodaj wymieszane ze sobą trzy rodzaje serów i polej sosem beszamelowym. Układaj warstwy naprzemiennie tak długo, aż zużyjesz całą cukinię, ser i sos beszamelowy. Na wierzchu powinien znajdować się sos beszamelowy i ser na samej górze. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.

