KURCZAK NA MAŚLE

Składniki
Pierwsza marynata
* 4 piersi z kurczaka
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 łyżka papryki chili
* Sól do smaku
Druga marynata
* 1 opakowanie jogurtu
* 2 łyżki pasty czosnkowej
* 1/2 łyżki garam masala
* 2 łyżki rozpuszczonego masła
* 1 łyżka papryki chili
* 2 łyżki soku z cytryny
* 2 łyżki Oliwy Organic Borges
* 2 łyżeczki imbiru
Sos
* 1 łyżka garam masala
* 1 łyżka pasty imbirowej
* 1 łyżka posiekanego czosnku
* 1 łyżka masła
* 1 zielona papryka posiekana
* 2 łyżki zmiksowanych pomidorów
* 1 łyżka papryki chili
* 1 filiżanka wody
* 1 łyżka miodu
* 1 filiżanka świeżego mleka
* 1 filiżanka kremówki




Sposób Podania
- * Składniki układać na sosie.

Krok po kroku
Marynowanie:Kurczaka ułożyć w szklanym naczyniu, dodać sok z cytryny, łyżkę chili i sól. Zamieszać i zakryć naczynie, schłodzić przez godzinę.
Jogurt odcedzać przez 15-20 minut na ściereczce.
W średniej misce wymieszać sól, pastę czosnkową, garam masala, masło, chili, pastę imbirową, sok z cytryny, oliwę i jogurt.
Całość wyłożyć na kurczaka, zakryć, schłodzić i marynować przez 3-4 minuty.
Piekarnik podgrzać do 200 °C.
Kurczaka pokroić w kostki, nadziać na szpikulce, szaszłyczki ułożyć na blasze, piec przez 20 minut (lub do czasu, aż mięso się upiecze).
Na sos:
Masło roztopić w garnku. Dodać garam masala. Do uprażonych przypraw dodać imbir, pastę czosnkową i zieloną paprykę, dusić aż zmięknie. Dodać zmiksowane pomidory, chili, sól, garam masala, wodę i filiżankę śmietany kremówki.
Redukować na małym ogniu. Dodać kurczaka.

Porady żywieniowe
Oryginalne danie zawiera zielone i czerwone papryczki chili, które zamieniliśmy na zwykłą paprykę, aby uzyskać mniej pikantny smak, a zarazem nadać mu śródziemnomorski charakter i dodać bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy zawartych w innych warzywach.
Szef kuchni: Josep Maria Luque · 8cadires.com

