KURCZAK KUNG PAO

Składniki
* 1/2 kg kurczaka
* 1 łyżeczka mączki kukurydzianej
* Sos sojowy
* 2 zielone cebulki z cienkimi łodyżkami
* ½ Czerwona papryka
* 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
* Suszone papryczki chili
* 2 łyżeczki oleju sezamowego
* Oliwa z oliwek Extra Virgin Coupage Borges
* Szczypiorek
* 1 szklanka wywaru drobiowego
* 2 łyżeczki brązowego cukru
* 80 gr Orzeszków ziemnych Borges
* Imbir (Pasta imbirowa)




Krok po kroku
Pół godziny przed gotowaniem pokroić mięso kurczaka w kostkę i namoczyć w sosie sojowym, occie ryżowym i mączce kukurydzianej. Dobrze wymieszać, zakryć folią i wstawić do lodówki.Cebulkę obrać i pokroić w plastry Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w płatki, to samo zrobić z imbirem, ale można zastosować również pastę imbirową. Pieprz syczuański ugnieść w moździerzu z papryką chili.
Ustawić wok lub patelnię na ogniu, polać oliwą z oliwek Extra Virgin Coupage Borges, rozgrzać, usmażyć kurczaka(nie musi być usmażony do końca). Odstawić. Dodać oliwę i posypać pieprzem syczuańskim i papryką chili, zmniejszając ogień.
Cebulkę, paprykę, imbir i czosnek udusić na małym ogniu, po pięciu minutach ponownie włożyć kurczaka, dodać olej sezamowy, sos sojowy, wywar drobiowy i cukier. Zwiększyć płomień i dobrze wymieszać. Zredukować ilość wywaru. Przed końcem gotowania dodać orzeszki ziemne Borges i posiekany szczypiorek.

Porady żywieniowe
Zmieniliśmy ilość oleju sezamowego względem oryginalnego przepisu, zastępując go oliwą z oliwek Extra Virgin Coupage Borges, ponadto dodaliśmy orzeszki ziemne Borges, bardzo bogate w białko, witaminy i minerały potrzebne dla zdrowia naszego organizmu. Należy wziąć jednak pod uwagę, że orzeszki ziemne są bardzo kaloryczne, dlatego należy spożywać je w umiarkowanych ilościach. Dzięki tym składnikom danie będzie bardziej delikatne i zdrowe.
Szef kuchni: Josep Maria Luque · 8cadires.com

