KOSZYCZEK PUREE ZIEMNIACZANEGO Z KREWETKAMI, ZAPIEKANYM SOSEM ORZECHOWYM I BLANSZOWANYMI WARZYWAMI

Składniki
* 8 średnich ziemniaków
* 200 g świeżych i czystych krewetek
* 400 ml śmietany kremówki
* 100 g orzechów włoskich Borges
* 16 pomidorków koktajlowych
* 8 zielonych szparagów
* 3 łyżki stołowe wywaru mięsnego
* Ocet Balsamiczny Modeński Borges
* Sól
* Nać pietruszki
* Gałka muszkatołowa
* Oliwa z oliwek Extra Virgin Borges
* Woda




Sposób Podania
- * Ułożyć koszyczek na środku talerza, udekorować pomidorkami koktajlowymi, blanszowanymi zielonymi szparagami i orzechami.

Krok po kroku
Ziemniaki ugotować w mundurkach w posolonej wodzie. Po ugotowaniu obrać i przygotować puree, dodając odrobinę oliwy z oliwek.Drobno posiekać szalotkę i podsmażyć na oliwie. Zachować połowę do sosu orzechowego, a do drugiej połowy dodać czyste krewetki. Podsmażyć z cebulą, posolić, posypać natką pietruszki. Odstawić.
Sos orzechowy przygotować w małym rondlu. Do podsmażonej szalotki dodać śmietankę, ocet modeński, odrobinę gałki muszkatołowej i wywar mięsny. Podgrzać i dodać orzechy potłuczone w moździerzu. Zredukować do odpowiedniej gęstości.
Cylindryczną formę wypełnić do połowy przygotowanym puree, dodać krewetki, uzupełnić puree i polać sosem.

