KATALOŃSKIE EMPEDRAT

Składniki
* 300 g małej fasoli
* 400 g dorsza
* 2 jajka na twardo
* Nać pietruszki
* 4 pomidory do dressingu
* 4 młode cebule
* Zielone i czarne oliwki
* 2 dl Oliwy z oliwek Extra Virgin Borges
* Sól
* Ocet z wina czerwonego Borges




Krok po kroku
Fasolę ugotować, jeżeli jest dobrej jakości, nie trzeba jej namaczać wcześniej, można gotować bezpośrednio. Posolić. Ugotowaną fasolę odcedzić i odstawić do ostudzenia.Dorsza pokroić w paski, umyć zimną wodą. Jeżeli jest to dorsz solony, wymoczyć w zimnej wodzie.
W glinianych miseczkach lub na talerzach ułożyć warstwami fasolę, dorsza, pokrojone pomidory i cebulę. Polać sosem z oliwy, octu i soli. Na wierzchu ułożyć połówkę jajka na twardo i udekorować oliwkami. Posypać posiekaną natką pietruszki.

