HISZPAŃSKIE RACUSZKI RYŻOWE

Składniki
* 300 g ryżu
* 1 litr mleka
* 150 g cukru
* 1 pałeczka cynamonu
* Pół kieliszka koniaku
* 250 g mąki
* 1/2 litra Oliwy z oliwek Extra Virgin Borges
* 250 g cukru pudru
* 1 jajko
* Szczypta soli
* Starta skórka z pomarańczy




Krok po kroku
Ryż ugotować na mleku z solą i cynamonem przez około 20 minut. Garnek odstawić, dodać cukier, startą skórkę z pomarańczy, koniak i jajko. Dobrze wymieszać. Ostudzić i przygotować racuszki. Racuszki uformować łyżeczką, nadając im kulisty kształt. Obtoczyć w mące, usmażyć w dużej ilości rozgrzanej oliwy. Półmisek wyłożyć papierem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, ułożyć racuszki, posypać cukrem pudrem i podać.
