HAMBURGER Z TUŃCZYKIEM

Składniki
* 3 puszeczki tuńczyka w oliwie lub 250 gramów świeżego tuńczyka
* ½ szklanki lub 3 łyżki stołowe tartej bułki
* 1 jajko
* Oliwa z oliwek
* Sól
* Pieprz




Krok po kroku
Odsącz olej od mięsa tuńczyka i umieść je w misce, jeśli używasz świeżej ryby pokrój mięso najzgrabniej jak potrafisz.Dodaj posiekany czosnek i pietruszkę, a następnie pokrojoną cebulę. Dodaj jajko, sól, pieprz i wymieszaj wszystko za pomocą widelca. Dodaj bułkę tartą i ugniataj w dalszym ciągu masę aż do uzyskania stałej konsystencji, którą łatwo da się uformować w dłoni.
Następnie tak uformowaną masę posyp bułką tartą wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą i smaż aż do uzyskania złocistej barwy z obu stron. W przypadku świeżej ryby przed smażeniem włóż masę na dwie godziny do lodówki.
Podawaj z chlebem, chipsami, sałatką, z czym tylko chcesz.

Porady żywieniowe
Dzieciaki uwielbiają hamburgery, dlaczego więc nie zrobić hamburgera z mięsem błękitnej ryby. Zobaczcie jak zrobić zdrowego, pysznego hamburgera ze świeżym lub puszkowanym tuńczykiem. To naprawdę przebój.
