Grillowane warzywa

Składniki
* 2 cukinie
* 2 bakłażany
* 3 ziemniaki
* 4 średniej wielkości marchewki przekrojone na pół
* 2 pory przekrojone na pół
Do sosu:
* Oliwa z oliwek (z dodatkiem czosnku)
* Mielone migdały
* Płatki soli morskiej




Krok po kroku
Rozgrzej patelnię i wlej cienką warstwę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na powierzchnię, aby zapobiec przywieraniu warzyw. Pokrój warzywa na plastry 3 lub 4 mm, z wyjątkiem marchwi i porów, które należy przekroić na pół.Ponieważ nie będzie miejsca na zrobienie wszystkich warzyw naraz, grilluj je stopniowo. Czas grillowania będzie się różnić w zależności od grubości warzyw i grilla. Ogólnie rzecz biorąc, marchew potrzebuje około 10 minut z każdej strony; bakłażany i ziemniaki, około 8 minut na stronę; cukinie, około 6 minut; i pory, z ich wysoką zawartością wody, tylko około 3 lub 4 minuty na stronę. Posmaruj warzywa odrobiną oliwy z oliwek.
Warzywa podaj z winegretem z oliwy z oliwek z czosnkiem, mielonymi migdałami i solą morską.

