FEIJOADA

Składniki
* 2 łyżki Oleju słonecznikowego Olio 4
* 1 duża cebula, posiekana
* 4 ząbki czosnku, pogniecione
* 4 filiżanki czarnej fasoli, namoczonej przez noc
* 1/2 kg solonej słoniny, pokrojonej w kostkę.
* 1 kg suszonej kiełbasy
* 1 kg wędzonej szynki
* 1 kg mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
* 1/2 łyżeczki soli
* 4 liście laurowe
* 1 pomarańcza, umyta i przekrojona na pół
* 3 litry wody
* 2 pomarańcze pokrojone w kawałki, do dekoracji




Krok po kroku
Na dużej patelni rozgrzać olej słonecznikowy Olio 4, usmażyć cebulę i czosnek. Dodać fasolę, słoninę, kiełbasę, szynkę, mięso, sól, czarny pieprz, liść laurowy i dwie połówki pomarańczy. Zakryć i gotować na małym ogniu przez 2 godziny, aż fasola będzie miękka. Mieszać co kilka minut i dolać wody, jeżeli zajdzie taka potrzeba.Podawać z pomarańczą, brazylijskim ryżem, juką, itd.

Porady żywieniowe
Do przepisu dodać odrobinę pomarańczy. Pomarańcze są naszym produktem regionalnym, śródziemnomorskim, o świeżym smaku i bogatym w witaminę C niezbędną między innymi dla zachowania zdrowego wzroku, skóry, słuchu i układu oddechowego. Ponadto ułatwia trawienie i wspomaga usuwanie tłuszczu. Idealna do tak sycącego dania.
Szef kuchni: Josep Maria Luque · 8cadires.com

