DAL

Składniki
* 100 g czerwonej soczewicy
* 20 g klarowanego masła ghi*
* Oliwa z oliwek Oryginalna Borges
* 1 średnia cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka startego imbiru
* Odrobina mielonego chili
* 1 łyżka garam masala
*2 dojrzałe pomidory
* Wiórki kokosowe Borges




Krok po kroku
W garnku z masłem ghi dusić cebulę z posiekanym czosnkiem. Dodać imbir, soczewicę, mielone chili, masala, pokrojone i obrane pomidory oraz sól. Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Dolewać wody, jeżeli odparuje, ale nie może jej być w nadmiarze. Mieszać, aż soczewica zacznie się rozpadać na puree. Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi Borges.* Masło można również sklarować w misce zanurzonej w gorącej wodzie, która nie może się zagotować. Masło roztopione bezpośrednio na ogniu się przypali.
Na roztopionym maśle będzie się zbierać biała piana, którą należy usunąć, pozostawiając sam tłuszcz o żółtym kolorze. Biała piana zawiera serwatkę z mleka. Zebrać ją i pozostawić sam tłuszcz.

Porady żywieniowe
Zastępując masło delikatną oliwą z oliwek Delikatną Borges i dodając wiórki kokosowe Borges, nadamy daniu śródziemnomorską nutę. Zamienimy ciężki tłuszcz maślany zdrową oliwą z oliwek o dużej zawartości przeciwutleniaczy i witamin, ponadto wiórki kokosowe są również bogate w witaminy, minerały oraz inne zdrowe pierwiastki. Soczewica jest produktem bardzo bogatym w substancje odżywcze, zwłaszcza błonnik, umożliwia usuwanie cholesterolu, zapobiega zaparciom i naturalnie kontroluje wagę a także zapobiega chorobom wieńcowym.
Szef kuchni: Josep Maria Luque · 8cadires.com

