COUS-COUS

Składniki
* 1/2 kg kaszki cous-cous
* Sól
* Czerwony pieprz
* Szafran
* Kminek
* Olej słonecznikowy Borgesol
* Oliwa z oliwek Oryginalna Borges
* 1 kg jagnięciny bez kości
* 1 kurczak
* 1/2 kg marchwi
* 1 zielona papryka
* 1/2 kg pomidorów
* 1/2 kg dyni
* Groszek
* Cieciorka
* Rodzynki bez pestek Borges




Krok po kroku
Zagotować posoloną wodę w garnku, dodać taką samą ilość kaszki cous-cous. Około 1/2 kg kaszki na 1/2 litra wody. Zakryć i gotować przez 1 minutę na dużym ogniu i 4 minuty na małym ogniu.Dodać 1 łyżkę Oliwy z oliwek Delikatnej Borges. Posiekać 2 cebule i usmażyć z kolendrą, solą czerwonym pieprzem, 1/2 łyżeczki szafranu i kminkiem na 1/4 oleju słonecznikowego Borgesol. Dodać pokrojone w kostkę mięso i dolać litr wody.
Kurczaka pokroić na 8 kawałków i dodać do jagnięciny. Gotować przez 30 minut, dodać pokrojoną w kostkę marchew, 1 zieloną paprykę pokrojoną w paski, pomidor w kawałkach, obraną i pokrojoną dynię, garść groszku konserwowego i rodzynki. Gotować przez 15 minut.
Kaszkę cous-cous wyłożyć na półmisek, zrobić wolne miejsce w środku, które należy wypełnić potrawką z mięsa i warzyw.
Na koniec kaszkę polać sosem.

Porady żywieniowe
Kaszka cous-cous jest powszechnie stosowana w Północnej Afryce. Danie to jest pożywne i bogate w składniki odżywcze zawarte w regionalnych warzywach: marchwi, papryce, pomidorach, dyni, cieciorce i groszku. Danie jest zdrowe i smaczne.
Szef kuchni: Josep Maria Luque · 8cadires.com

