Ciasto jabłkowe z orzechami

Składniki
* Cztery średnie jabłka
* 2 jajka
* 100 gram orzechów włoskich Borges
* 180 ml oliwy z oliwek Extra Virgin Borges
* Łyżeczka cynamonu
* 8 gr cukru waniliowego
* 200 białego cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* Cukier puder




Krok po kroku
Zmieszaj jajka, oliwę z oliwek, cynamon i mąkę z proszkiem do pieczenia. Kiedy uzyskasz już odpowiednią konsystencję dodaj pokrojone w kostkę i pozbawione pestek jabłka i orzechy włoskie. Przełóż ciasto na blachę, którą wcześniej koniecznie posmaruj masłem i posyp mąką.Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, włóż ciasto i piecz je przez godzinę. Po godzinie otwórz piekarnik i sprawdź za pomocą wykałaczki czy ciasto nie jest jeszcze surowe. Jeśli jest, piecz je przez kilka kolejnych minut i znów sprawdź czy jest już gotowe. Jeśli wykałaczka, którą wyjmiesz będzie czyściutka oznaczać to będzie, żę ciasto jest już gotowe.
Wyjmij ciasto z blachy i pozwól mu ostygnąć. Na koniec posyp je cukrem pudrem i... gotowe!

