Calzone z warzywami i serem

Składniki
Ciasto:
500 g mąki
200 ml wody
100 ml oliwy Borges
25 g świeżych drożdży
15 g soli (3 szczypty)
Jajko
Nadzienie:
2 marchewki
200 g zielonej fasoli
100 g brokułów
200 g startego sera
200 g sosu pomidorowego
Oregano
Sól i oliwa z oliwek Borges




Krok po kroku
Pokrój warzywa w cienkie paski i smaż na patelni z odrobiną oliwy z oliwek na średnim ogniu przez około 3 minuty lub do zmiany koloru. Dodaj sól i pieprz i odłóż.W misce wymieszaj sos pomidorowy, warzywa, oregano i starty ser.
Następnie zrób ciasto. Rozpuść drożdże w wodzie i dodaj oliwę z oliwek. Do dużej miski wsyp mąkę i sól, a następnie dodaj mieszaninę drożdży, wody i oliwy. Zagniataj, aż uzyskasz równe ciasto, które nie przykleja się do palców.
Pokrój na cztery części i rozciągnij każdy na okrągły kształt. Umieść dużą ilość nadzienia wzdłuż jednej strony, nie dotykając krawędzi. Złóż ciasto na siebie tak jak na pierogi i zawiń brzegi razem, aby uszczelnić nadzienie. Posmaruj ubitym jajkiem i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 ºC.

