Biszkoptowo-jogurtowe ciasto z mikrofali

Składniki
* 1 jogurt naturalny
* ¾ miarki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Borges
* 2 pojemniki po jogurcie cukru
* 3 pojemniki po jogurcie mąki
* 3 średniej wielkości jajka
* Szczypta masła
* 1 saszetka proszku do pieczenia
* Garść orzechów (orzeszki pinii, orzechy laskowe, migdały…)




Krok po kroku
Niezależnie od tego, czy wybierzesz dużą, nadającą się do kuchenki mikrofalowej formę do ciasta, czy kubki, ważne jest, aby posmarować je odrobiną masła, aby zapobiec przywieraniu ciasta do patelni.Ubij wszystkie składniki razem tłuczkiem do ziemniaków, aż uzyskasz gładką masę. Co zrobić, aby ciasto było bardziej puszyste? Jeśli masz czas, ubij białka na sztywną pianę (nie jest to konieczne, ale da to ciastu coś, co zrobi różnicę). A przede wszystkim przesiej mąkę podczas ubijania.
Wlej ciasto do foremki lub kubków i wstaw je do mikrofalówki na średniej mocy na 12-15 minut. Czas gotowania będzie zależał od właściwości kuchenki mikrofalowej, dlatego należy uważać, aby biszkopt nie przypalił się ani nie stał się niedogotowany. Aby to sprawdzić, możesz otworzyć kuchenkę mikrofalową i nakłuć ciasto wykałaczką. Jeśli wyjdzie suchy (nawet lekko wilgotny), biszkopt jest gotowy, ponieważ nie należy go rozgotowywać. Jeśli wyjdzie wilgotny, gotuj przez kolejną minutę i powtarzaj czynność, aż będzie odpowiednia.
Na koniec weź garść orzechów, które masz w domu i połóż je na wierzchu. Nada mu chrupkości, a także będzie idealną ozdobą.

