BBQ nachosy z kurczakiem

Składniki
* 2 średnie piersi z kurczaka
* 350 g nachos
* 1 cebula
* 1 bardzo dojrzały pomidor
* 1 awokado
* 400 g sera Cheddar
* Szczypta ostrej papryczki chilli (opcjonalnie)
* Sól i pieprz do smaku
* Odrobina oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Borges
Do sosu barbecue (150 g)
* ½ dymki
* 3 ząbki czosnku
* ½ zielonej papryki
* ½ czerwonej papryki
* 1 szklanka ketchupu
* 1 łyżka sosu sojowego
* 1 łyżka octu
* Szczypta pieprzu
* 1 łyżka mąki kukurydzianej
* Odrobina oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Borges
* Sól




Krok po kroku
Pokrój kurczaka w drobną kostkę i smaż na średnim ogniu z odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, aż stanie się złotobrązowy i lekko chrupiący. Zdejmij z patelni.Przygotuj sos barbecue, pokrój papryki w cienkie paski i delikatnie podsmaż je na patelni z oliwą, razem z dymką i czosnkiem. Po ugotowaniu przełóż do pojemnika miksującego z ketchupem, sosem sojowym, octem, pieprzem, mąką kukurydzianą i szczyptą soli. Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj trochę więcej mąki kukurydzianej, aby zagęścić, jeśli to konieczne.
Gotuj sos barbecue w rondlu na małym ogniu przez około 10 minut, aby związać wszystkie składniki.
Ułóż warstwę nachos na blasze piekarnika, a następnie warstwę kurczaka i pozostałe składniki: cebulę, pomidor, awokado (pokrojone w drobną kostkę), sos barbecue, ser i ostre chilli oraz szczyptę soli i pieprzu. Powtórz proces, zaczynając od kolejnej warstwy nachos i kończąc na warstwie sera Cheddar.
Piecz w piekarniku zapiekanym przez około 10 minut, aż ser się rozpuści. Podawać z dodatkiem guacamole.

