Zrównoważone posiłki i zdrowy tryb życia

Zdrowe odżywianie polega na znalezieniu właściwej równowagi – inaczej, umiaru.
Twoje ciało potrzebuje różnorodności: witamin, minerałów, białek, węglowodanów i tłuszczów. Każda ta grupa ma swoją wyjątkową i istotną rolę do odegrania – a jeśli rezygnujesz z różnorodności, twoje ciało cierpi wewnątrz i na zewnątrz. Dlatego tak ważne jest, aby zrozumieć, jak włączyć wszystkie te składniki odżywcze do codziennej diety.
Pierwszą istotną kwestią jest posiadanie co najmniej czterech posiłków dziennie. Nie zapominaj o przyjmowaniu płynów, najlepiej o wodzie. Pomiędzy posiłkami, staraj się sięgać po garść orzechów, jogurt, świeże owoce lub pełnoziarnisty chleb z serem czy indykiem. To sprawi, że Twój organizm dostanie zastrzyk energii i unikniesz sięgania po fastfoody.
Ale jak dokładnie połączyć i wyważyć wartości odżywcze? Cóż, po prostu musisz zdobyć wiedzę w jakich produktach się znajdują. Białka znajdziesz w roślinach strączkowych, jajach, mięsie i produktach mlecznych; węglowodany w makaronie, chlebie, mące i zbożach; witaminy i minerały w owocach i warzywach; i (zdrowe) tłuszcze w oliwie z oliwek, rybach, awokado i orzechach.
Mając te podstawowe wskazówki, powinieneś umieć przygotować zbilansowany posiłek. Dla przykładu: Śniadanie: tosty z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, świeżymi pomidorami i białą kawą. Lunch: spaghetti Bolognese z indykiem, a następnie (przekąska) owoce. Obiad: omlet z sałatką i chlebem pełnoziarnistym.
Podsumowując – w zdrowym odżywianiu chodzi o to, aby łączyć różne potrawy, tak by organizm otrzymał to, czego potrzebuje. Starać się komponować najbardziej zróżnicowane posiłki, pić dużo wody no i ćwiczyć, kiedy to tylko możliwe.

