Przepisy na na fajne i zdrowe śniadania dla dzieci

Pożywne śniadanie w domu jest dla dzieci równie ważne jak przekąska w postaci drugiego śniadania. Dlaczego? Ponieważ dzieci powinny jeść często, aby dostarczyć ich organizmom energii, to pozwala im sprostać wyzwaniom dnia codziennego.
Świeże owoce, takie jak jabłka czy banany są doskonałe w połączeniu z orzechami, domowej roboty oraz ciastami. Kanapki z wędzoną szynką świetnie smakują gdy są pokropione odrobiną oliwy z oliwek extra-virgin. Dokonałe są też kanapki z szynką gotowaną i serami z niską zawartością tłuszczu.
Domowej roboty batoniki z płatkami
Uwielbiane przez dzieciaki batoniki z płatkami śniadaniowymi możecie wspólnie zrobić w domu. Potrzebujecie do tego 120 gram miodu, 150 gram masła, 2 jajka, 400 gramów płatków śniadaniowych i 150 gramów orzechów. Wymieszajcie dokładnie miód, masło i białko z jajek. Później dodajcie orzechy (włoskie, laskowe, pistacjowe, itp.), można też dorzucić trochę rodzynek. Tak przygotowaną masę należy rozsmarować na blasze i wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Po wyjęciu, jeszcze ciepłą masę można uformować w kształty batoników, które po ostygnięciu będzie można spokojnie sobie odłamać.
Naleśniki Doraykis – jak u Doreamonów.
Dzieciaki bardzo lubią te pochodzenia japońskiego naleśniki i zajadają je z równą radością jak robił to kot z japońskiej bajki. Polecamy ze swej strony zastosować, zamiast tradycyjnego nadzienia z czerwonej fasoli, masę czekoladową domowej roboty. Potrzebujesz: 200 gramów maki, 50 gramów cukru, 1 łyżeczkę miodu,2 jajka, 1 łyżeczkę proszku dopieczenia, 75 ml wody i szczyptę soli. Należy wymieszać dokładnie ze sobą jajka, miód, cukier i sól, a kiedy mikstura będzie już miała jednolitą, gładką konsystencję należy dodać wody i ubijać masę dalej. Na koniec należy dodać mąkę, i proszek do pieczenia, znów ubijać, a później odstawić tak przygotowaną miksturę na godzinę.
Kanapka z serem topionym, jabłkiem i rodzynkami.
Po prostu wymieszaj śmietankowy serek topiony o niskiej zawartości tłuszczu z kawałkami jabłka i rodzynkami, a następnie rozsmaruj na pieczywie. Tak powstanie wspaniała, zdrowa kanapka z dużą ilością witamin. Jabłka możesz też pokroić na plasterki i położyć na wierzchu. Dobrym pomysłem jest też dodanie pokruszonych orzechów i użycie truskawek.

