AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA I ODPOWIEDNIA DIETA KLUCZOWE W WALCE Z OSTEOPOROZĄ

Osteoporoza jest chorobą zwyrodnieniową szkieletu kostnego, charakteryzującą się postępującym ubytkiem masy kostnej. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) stanowi poważny problem dla zdrowia publicznego i jest drugim najbardziej powszechny problem zdrowotnym na świecie, zaraz po chorobach układu sercowo-naczyniowego.
W celu zapobiegania chorobom kości niezbędne jest stosowanie zróżnicowanej i kompleksowe diety, bogatej w składniki mineralne, takie jak wapń, magnez i cynk. Pokarmy bogate w te elementy to: mleko, jogurty, sery, a także warzywa, orzechy i suszone owoce.
Należy pamiętać, że siedzący tryb życia wśród dzieci i młodzieży oraz osób poniżej roku 30 życia może prowadzić do zaburzeń mineralizacji kości oraz zmiany w ich strukturze. Stosowanie odpowiedniej diety oraz aktywność fizyczna może zmniejszyć ryzyko wystąpienia osteoporozy w wieku dorosłym.
Co trzecia kobieta i co czwarty mężczyzna po 50 roku życia doznali złamania kości spowodowanego osteoporozą. Mimo to, większość kobiet nie wie, że jest szczególnie narażona na tę chorobę, Dlatego możliwe jest przeprowadzenie badania densytometrycznego w celu oceny gęstości kości. Badanie to pozwala na postawienie rozpoznania i podjęcie kroków w celu zapobiegania możliwością złamań.

